Ποδοσφαιρο με τα ματια της ψυχης

Η Κ17 στα πλαίσια του PAOK Action επισκέφτηκε το Διεθνές Τουρνουά Ποδοσφαίρου Τυφλών στις 20/10 στο γήπεδο 5×5 του ΕΑΚ Μίκρας.

Διοργανώτρια ομάδα του Τουρνουά είναι η Αθλητική Ένωση Τυφλών «ΠΥΡΣΟΣ». Τα παιδιά της ακαδημίας παρακολούθησαν τον αγώνα μεταξύ του ΠΥΡΣΟΥ και της Εθνικής Ρωσίας. Υπήρξαν δυνατές μονομαχίες, πάθος και αγωνιστικότητα. Ο «οικοδεσπότης» ΠΥΡΣΟΣ παρά την ισχυρή θέληση και την αξιέπαινη προσπάθεια που έδειξε ηττήθηκε με 0-1 από την Εθνική Ρωσίας. Ο συγκεκριμένος αγώνας ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για τους αθλητές μας να ευαισθητοποιηθούν και να αντιληφθούν τη δύναμη του αθλητισμού και της ανθρώπινης θέλησης.

Λίγα λόγια για το Ποδόσφαιρο Τυφλών

Το ποδόσφαιρο τυφλών παίζεται με 5 παίκτες σε κάθε ομάδα, εκ των οποίων οι 4 παίκτες είναι τυφλοί και ο τερματοφύλακας με μειωμένη ή κανονική όραση. Οι αναπληρωματικοί παίκτες είναι 5 άτομα. Η διάρκεια του παιχνιδιού αποτελείται από 2 ημίχρονα των 25΄, με ενδιάμεσο 10΄ διάλειμμα. Η μπάλα έχει εσωτερικό ηχητικό μηχανισμό για να γίνεται αντιληπτή από τους αθλητές. Όλοι οι αθλητές εκτός του τερματοφύλακα φορούν οφθαλμεπίδεσμο ή μάσκα.

Στον αγωνιστικό χώρο τοποθετείται ένα προστατευτικό πλέγμα ύψους 2 μέτρων, ώστε οι αθλητές να αντιλαμβάνονται τα πλαϊνά όρια του γηπέδου.

Ο προπονητής έχει κανονική όραση, βρίσκεται εκτός γραμμών του γηπέδου και δίνει συνεχείς οδηγίες. Βλέπων είναι και ο οδηγός, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τον αντίπαλο τερματοφύλακα, μιλάει στους επιθετικούς προετοιμάζοντας τους για τις κινήσεις των αντιπάλων.

Το Σωματείο

Το Αθλητικό Σωματείο ιδρύθηκε το 1997 με σκοπό την προώθηση της ιδέας του αθλητισμού στους ανθρώπους με προβλήματα όρασης και την οργάνωση αθλητικών τμημάτων όπου θα έχουν τη δυνατότητα της άθλησης. Στα 20 χρόνια λειτουργίας του το Σωματείο έχει εντάξει στον αθλητισμό πάνω από εκατό άτομα με οπτική αναπηρία. Πολλοί από αυτούς έγιναν Παραολυμπιονίκες δοξάζοντας τον εαυτό τους, τη χώρα μας και το σωματείο. Την δύσκολη εποχή που διανύουμε το Σωματείο καταφέρνει να διατηρεί αρκετά αθλητικά τμήματα διατηρώντας τη δωρεάν συμμετοχή των αθλουμένων.

«Γιατί όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο λίγο καλύτερο»